КОЛКО ЩЕ ТИ СТРУВА ПАРИЧНИЯТ КРЕДИТ

 

На теория, според българското законодателство, ГПР (годишният процент на разходите) на всеки един потребителски кредит не трябва да надвишава 50% на годишна база.

На практика обаче много финансови компании са намерили изобретателни начини да заобиколят този закон и да увеличат цената за своите клиенти. Това става чрез добавяне към разходите по кредита на елементи, различни от лихвите и таксите. Макар и изключително неприятни за потребителите, те са напълно легални.

И под „изключително неприятни“ имаме предвид риск от оскъпяване на кредита с  мдо 10 000% при някои компании за бързи кредити (ако приложим за тези елементи методологията, по която се изчислява ГПР). Целта на този тип компании не е да създадат дългогодишни взаимоотношения със своите клиенти, а да извлекат краткосрочна печалба. За да не станете жертва на подобна неприятна изненада, прочетете внимателно следващите редове.

Лихви и такси

В нормалния случай те са основните разходи по един паричен кредит, които се включват в изчисляването на ГПР.

  • Лихвата - това е цената, която трябва да платите за парите, които дължите във всеки един момент. Когато правите вноски по кредита, дължимата сума, и съответно лихвата, намаляват.
  • Такса за анализ (наричана още „такса одобрение“, „такса за обработване на искането“ и др.) - тя обикновено се начислява още в момента на получаването на кредита и се добавя към получената от клиента сума.
  • Месечната такса – тя е фиксирана сума, която се изплаща всеки месец през целия период на кредита. Не се променя и не зависи от намаляването на дължимата сума.

потребителски кредит разходи

ЗАБЕЛЕЖКА: В деня на написване на статията общите разходи за паричните кредити варират от 6.5% до 50% ГПР (включва само лихвите и таксите). Ако искате да изчислите разходите по някой конкретен кредит, поискайте БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ от някой от нашите консултанти, които ще ви помогнат да направите информиран избор за вашето кредитиране.

СЪВЕТ 
Рекламите не са особено сигурен източник на информация. Посочените в тях проценти ГПР често са различни от онези, които ще се наложи да заплатиш накрая. А както ще видиш малко по-долу, има елементи на кредита (различни от ГПР), които рекламата умишлено премълчава.