КОЛКО ЩЕ ТИ СТРУВА ПАРИЧНИЯТ КРЕДИТ - Срок на кредита

Цената на кредита се определя от два важни компонента: ГПР и срока на кредита (времето, за което трябва да върнеш парите).

ГПР изчислява разходите на годишна база, съответно колкото по-дълъг е срокът на кредита, толкова по-високи са общите разходи, свързани с него.

Ето защо е препоръчително да погасиш кредита, колкото можеш по-бързо. Това от своя страна би означавало по-високи вноски всеки месец. В интерес на финансовите институции е да удължат срока на кредита, колкото е възможно повече, за да могат да приберат повече от лихви, такси и застраховки.

СЪВЕТ  
В никакъв случай не обединявай кредити с ниско ГПР с кредит с високо ГПР, само защото вноската на новия кредит е по-ниска. Така ще платиш много повече накрая.

Има 2 основни елемента, които не са включени в ГПР и могат да обърнат каруцата.

Застраховка

Тя може да бъде добавена към сумата на кредита в самото начало (като таксата за анализ), но обикновено се изплаща ежемесечно като добавка към вноската по кредита (като месечната такса).

СЪВЕТ
Ако застраховката не е задължителна (а тя рядко е), тя не се включва при изчисляването на ГПР на кредита. Затова трябва много внимателно да прочетеш договора си и да проучиш условията на застраховката. 
Много компании използват застраховката, като начин сериозно да увеличат разходите по кредита, без това да бъде отразено в ГПР. За да научиш повече как функционира тази „схема“ и колко сериозно могат да се увеличат разходите, прочети какви са предимствата и недостатъците на застраховката.

Специални услуги

Други допълнителни продукти/услуги, които утежняват условията по кредита, без да са включени в официалната му цена, са:

  • гаранция
  • експресно одобрение
  • събиране на вноските от консултант на домашен адрес

СЪВЕТ 
Бъди винаги нащрек, когато преглеждаш разходите за допълнителни услуги към кредита. Те могат да направят така, че 50% ГПР да ти се струва направо без пари. Много често кредитите с ГПР близо до 50% съдържат в някоя от клаузите на договора си някоя от тези „уловки“.

Пакетна оферта

Понякога, за да ти отпуснат кредит, финансовите институции те принуждават да ползваш и някои други техни продукти:

  • разплащателна сметка по кредита
  • кредитна карта
  • застраховка
  • друг финансов продукт

СЪВЕТ
Тези продукти рядко са безплатни. Разбира се, не е задължително те да са неизгодни, но изчисли още веднъж всичко преди да подпишеш.

Още две много важни подробности

  • Ако кредитът ти не е с фиксирана лихва, препоръчваме да прочетеш и статията „Фиксирана или плаваща лихва“.
  • Ако обмисляш взимането на кредит в евро или друга валута, а доходите ти не са в съответната валута, откажи се и избери българското (кредит в лева). От тази статияще научиш защо това е най-правилното решение.

КАКЪВ Е ПРОЦЕСЪТ НА КАНДИТСТВАНЕ

Кандидатстването за паричен кредит е максимално улеснено и понякога е достатъчно само да представиш личната си карта.

Ама, сериозно ли? Да. Информацията за твоята месторабота, заплата и всичко друго, което им трябва, финансовите институции получават от НОИ.

Информацията за твоите предишни и настоящи кредити пък се съхранява в Централния кредитен регистър на БНБ. Ето защо много рядко се налага да носиш друга документация.

Усвояването на парите, в зависимост от сумата и финансовата институция, може да се случи или в брой или по твоя сметка, като преводът обикновено отнема максимум 1 ден. Цялата сума се получава наведнъж.

КАК СЕ ПОГАСЯВА КРЕДИТЪТ

Погасителният план е част от документите по кандидатстването. При повечето кредитни продукти става въпрос за месечна вноска. Ако имаш възможност за избор на датата на плащане на вноските, те съветваме да избереш ден, който е след деня на пристигането на месечната ти заплата. 

Седмичните вноски са типични за кредитите, обслужвани от кредитни консултанти – те събират вноските на домашен адрес.

Важно е да знаеш, че можеш по всяко време да погасиш изцяло или частично кредита си. Ако той е с фиксирана лихва, ще ти се наложи да заплатиш доп